Nytt helsevennlig lim løser utfordringer ved brannisolering av stål

Protecta FR Lim som limer steinull til betong
Polyseam har utviklet et nytt vannbasert lim som tåler temperaturer over 1.200°C. Styrken i stålkonstruksjoner svekkes kraftig allerede ved 500 °C og blir raskt et svakt punkt ved brann. Derfor er det krav til brannisolering av stålkonstruksjoner, noe som oftest utføres med steinullplater og sveising med sveisestift.

 

En økende utfordring er at flere stålleveranser kommer med ujevn tykkelse på primeren. Dette kan vanskeliggjøre effektiv sveising. Protecta FR Lim er et godt alternativ til å feste brannisolering i disse tilfellene.

 

Limet utkonkurrerer stifter i test

Tester med FR Lim utkonkurrerte sammenligningstester med CHP -sveisestifter på identiske stålpartier. Dette tyder på at limet øker brannmotstanden sammenlignet med normale festemetoder.

Limet hefter umiddelbart til stålet og gir et ekstra lag med beskyttelse mot varmeoverføring. Det behøver ikke ekstra støtte. Etter herding omdannes limet til en sement med permanent binding.

 

Brannklassifisert lim til brannisolering av stål

Utmerket til andre bruksområder

FR Lim utmerker seg som både lim og fyllstoff. Det kan lime eller forsegle veldig varme overflater. Ideell for tetting av fuger på ovner, røykrør, rister og sentralvarmekjeler.

Limet kan også reparere små sprekker og hull i bilens eksosanlegg, noe som forhindrer både støy og gassutslipp.

Viktigst av alt, kan limet benyttes for å opprettholde en branntetting eller binding i en brannsituasjon uten løsrivelse.

 

Kan brukes på miljøprosjekter

Protecta FR Lim er løsemiddelfri og emisjonstestet, noe som forhindrer utslipp av farlige avgasser under bruk. Testrapporten viser også til at limet trygt kan brukes på BREEAM-NOR prosjekter.

 

Brukt på verdens største kjølelager for sjømat

Limet ble brukt på World Seafood Center nær Oslo lufthavn. Rustdannelse av sveisestift for brannisolasjon var en reell utfordring. Derfor valgte montøren å lime all brannisolasjon til stålbjelker og vindkryss med Protecta FR Lim.

Se video av prosjektet her

 

Branntestet etter EN 13381-4 og EN 1363-1

FR Lim er testet og klassifisert i henhold til EN 13381-4 og analyse ved forskjellige designtemperaturer mellom 350 °C og 750 °C, i forbindelse med brannmotstand test standard EN 1363-1. Limet ble utsatt for 1150 °C etter 4 timer i branntesten uten at noen av de limede steinullsplatene løsnet, inkludert festede plater til lastbærende bjelker med opptil 39mm sentral vertikal nedbøyning.

 

Les også: Nyhet reduserer plastavfall med 97%