World Seafood Center

Verdens største kjølelager for sjømat

Referanseprosjekt World Seafood Center

Foto: Oslo Airport City

Oslo Brannsikring AS brannisolerer alle stålbjelker og vindkryss på World Seafood Center på oppdrag fra Vedal Entreprenør AS. Men hvordan fester de isolasjon når de ikke kan bruke sveisestift?

 

I disse dager bygges verdens største kjølelager for norsk sjømat i tilknytning til Oslo Lufthavn. World Seafood Center skal håndtere eksport av fersk sjømat til Europa og resten av verden. Den norske sjømatnæringen har oppnådd rekordomsetninger år etter år, og er den største industrien i Norge etter olje. I 2022 ble hele 120.000 tonn sjømat fraktet på fly fra Gardermoen (Hedemark, 2023). Et av verdens største lakseoppdrettere, Mowi, er blant leietakerne i det nye logistikksenteret.

World Seafood Center består av to etasjer for logistikk og fire etasjer for kontorer. Et minimert fotavtrykk har vært viktig under både prosjekteringsfasen og byggingen. Mottak og levering av varer er blant annet plassert i andre etasje for å spare miljøbelastningen av å ha alt på ett plan. God avfallshåndtering, optimalisering av transport, lokale tilpasninger og energibesparende løsninger er noen tiltak som er utført på prosjektet. Som et resultat vil logistikksenteret motta BREAAM-NOR sertifisering med Very Good.

 

Kulde skaper sveiseutfordringer

På dette prosjektet er kulde en utfordring. Kjølehallen skal kontinuerlig holde mellom 0 og 4 grader. Stålet i området må brannbeskyttes med isolasjon av steinull som ofte sveises med stift. Rustdannelse av sveisestiftene i et slikt miljø er en reell bekymring. Derfor har Oslo Brannsikring valgt å lime all isolasjon til stålet med Protecta FR Lim. Branntester med FR Lim utkonkurrerte sammenligningstester med CHP -sveisestifter på identiske stålpartier, noe som tyder på at limet øker brannmotstanden sammenlignet med normale festemetoder. Limet gir også umiddelbar vedheft, gir et ekstra lag med beskyttelse mot varmeoverføring og behøver ikke ekstra støtte. FR Lim er emisjonstestet og kan trygt brukes på BREAAM-NOR prosjekter.

– Vi har brukt kilometervis med steinull og FR Lim på World Seafood Center. Vi er halvveis i prosjektet og har brukt ca 2000 liter så langt. Vi bruker ofte også FR Lim på småjobber. I stede for å dra med seg sveiseapparat så har vi med brannisolasjon og tuber av FR Lim. Vi er veldig fornøyd med limet, det funker veldig bra, sier Bent Andersen, Prosjektleder i Oslo Brannsikring AS.

 

Branntetter hele prosjektet

Det er ikke bare stålet som branntettes på logistikksenteret. Oslo Branntetting har branntettet alle gjennomføringer og fuger i alle brannklassifiserte skiller på prosjektet. De har blant annet benyttet Protecta FR Akryl, FR Brannplate, FR Rørstruper, FR Grafitt, EX Gipsmørtel og FR Trekker’n.

Foto: Oslo Brannsikring AS

 

Les også: Nytt miljøvennlig lim løser utfordringer ved brannisolering av stål.

 

Kildehenvisning:

Hedemark, I. (2023, 16. Februar) Verdens største logistikkbygg for sjømat i ny flyplassby på Gardermoen. DNB Næringsmegling. Hentet fra URL https://www.dnbnaringsmegling.no/no/verdens-storste-logistikkbygg-for-sjomat-i-ny-flyplassby-pa-gardermoen/

 

Prosjektdetaljer

 • Areal:
  ca 55.000 m2

 • Varighet:
  2021-2023

 • Prosjektkostnad:
  1,1 mrd. kr

 • Protecta® produkter brukt:
  FR Lim, FR Akryl, FR Brannplate 2-S, FR Rørstruper, FR Grafitt, EX Gipsmørtel og FR Trekker’n